Z ramo ob rami: Maribor proti Olimpiji

Prva liga Telekom Slovenije doživlja vrhunec sezone 2012/2013 pet krogov pred koncem prvenstva, ko se bosta v Ljudskem vrtu spopadla velika rivala, Maribor in Olimpija. Dvoboj prvo in drugouvrščene ekipe bo tokrat imel še dodaten čar, saj bi lahko aktualni državni prvaki ubranili naslov z zmago nad največjimi izzivalci. Komu več možnosti pripisujejo številke?

Vsi trije letošnji obračuni v prvenstvu so postregli z zelo izenačenimi obračuni, enkrat je z minimalno zmago slavil Maribor, dvakrat pa sta se tekmeca razšla z neodločenim izzidom. Olimpija in Maribor sta se srečala tudi v četrfinalu pokalnega tekmovanja, kjer sta obe ekipi slavili na gostujočem igrišču, v polfinale pa je napredoval Maribor. Maribor si je glavnino od desetih točk prednosti ustvaril v prvem delu sezone, ko je na klopi Olimpije sedel še Ermin Šiljak. S prihodm Andreja Razdrha se je začel mrtvi tek obeh klubov, pri čemer so Mariborčani brez večjih pretresov celo rahlo povečali prednost. Mariborčani so v povprečju nekoliko bolj razpoloženi v napadu, kjer dosegajo 0,2 zadetka na tekmo več od Olimpije. Slednja ima tudi manj čvrsto obrambo od vijoličastih, saj v poprečju pejema 0,13 zadetka na tekmo več od tekmecev. Branilci naslova običajno bolje začenjajo tekme od izzivalcev. Če bi se tekme končale po prvih petiinštiridesetih minutah, bi znašala prednost Maribora pred Olimpijo natanko petnajst točk. Obratno velja za druge polčase, kjer je Olimpija celo uspešnejša od Maribora za dve točki. Štajerci v povprečju dosežejo prvi zadetek na tekmi po 28. minutah, medtem ko Ljubljančani za to potrebujejo devet minut več. Olimpija navadno celo prej prejme zadetek, kot ga zabije, saj mora obramba zeleno-belih v povprečju prvič po žogo v mrežo v 33. minuti tekme, na drugi strani pa vijoličasti zdržijo do prvih minut drugega polčasa. Varovanci Darka Milaniča so si večino prednosti pred Olimpijo ustvarili pred domačimi gledalci, kjer so zbrali kar osem točk več od tokratnega nasprotnika. Na drugi strani je Olimpija celo bolj uspešne v gosteh, kot doma, a kljub temu tudi v tem pogledu osvaja v povprečju manj točk od Maribora.

Zelo zanimiv je tudi pogled na strelski učinek obeh moštev, enakomerno porazdeljen na časovne intervale znotraj devetdesetih minut. Mariborčani običajno zelo konkretno vstopijo v tekmo in ne popuščajo do izteka prvega polčasa. Takoj po odmoru navadno sledi padec koncentracije, ki jo ponovno najdejo v zadnji tretjini tekme, ko še stopnjujejo pritisk proti nasprotnim vratom. Zelo nazorna je tudi slika učinkovitosti Olimpije. Slednja začenja nekoliko bolj previdno in stopnjuje pritisk vse tja do 75. minute tekme, ki običajno predstavlja tudi vrhunec nevarnosti ljubljanskega prvoligaša. Učinkovitost v zadnem obdobju tekme pa nerazumljivo popusti, kar bi lahko pripisali tudi morebitnim težavam s fizično pripravljenostjo nogometašev.

Za boljši vpogled v dogajanje na sobotnem derbiju smo pod drobnogled vzeli tudi nekatere glavne akterje v obeh taborih, ki smo jih primerjali glede na igralno pozicijo.

Vratarja: Jasmin Handanović proti Aleksandru Šeligi

Prvi sila zanimiv dvoboj lahko pričakujemo med obema vratarjema, ki v svojih klubih uživata različna statusa. Jasmin Handanović je nezamenljiv na golovi črti vijoličastih, kjer s svojimi bogatimi izkušnjami skrbi za mirnost v najtežjih trenutkih tekem, medtem ko se na drugi strani Aleksander Šeliga bori za mesto v prvi ekipi z Elvisom Đafićem. Glede na statistiko iz letošnje sezone dajemo prednost med vratnicama Ljubljančanov Šeligi, saj je branil prav na vseh treh letošnjih prvenstvenih derbijih. Posebno uspešen je bil na drugem v Mariboru, kjer je ubranil kar sedemanjst strelov vijoličastih, tudi enajstmetrovko Tavaresu. Pravo nasprotje je bil prvi derbi v Ljubljani, ko Šeligi ni bilo potrebno niti enkrat posredovati. Zelo zanimivo dogajanje na golovi črti je bilo tudi na tretji tekmi teh dveh nasprotnikov v Ljubljani, ko je moral Handanović zapustiti igro v 70. minuti tekme. Med vratnicami pa ga je uspešno nadomestil kar napadalec Nusmir Fajić. Sicer je po statističnih podatkih v letošnji sezoni boljši reprezentančni vratar Maribora, ki v povprečju prejme 0,82 zadetka na tekmo. Handanović je v letošnji sezoni ubranil tudi dve od treh najstrožjih kazni, najdlje pa je zdržal nepremaga 367 minut. Na drugi strani Šeliga prejema v povprečju nekaj več kot zadetek na tekmo, s tem da je v letošnji sezoni ubranil kar 95% strelov, ki so jih vijoličasti sprožili proti njegovim vratom.

Centralna branilca: Nejc Potokar proti Antoniu Delameji Mlinarju

Če je pri Olimpiji največja neznaka vloga prvega vratarja, potem pri Mariboru največ skrivnosti povzroča izbira centralnih branilcev. Po poškodbi Aleksandra Rajčevića si mesto v obrambni vrsti državnih prvakov izmenjujejo Nejc Mevlja, Arghus Soares in Nejc Potokar, ki naj bi le imel kanček prednosti pred klubskima kolegoma. Tudi na drugi strani so v zadnjem obdobju precej spreminjali sestavo zadnje vrste, kjer sta standardnega Zarifovića nadomestila Nemanja Mitrović in Antonio Mlinar Delamea. Prednost Nejca Potokarja pred Antniom Mlinarjem Delameo bi lahko bila surova moč in enostavnost, s katero običajno rešuje delikatne situacije. Delamea Mlinar je nekoliko bolj univerzalen nogometaš, ki pa je izjemno dicipliniran in nekoliko manj nagnjen k napakam kot njegov nasprotnik iz mariborskih vrst. Mariborski branilec bi lahko računal tudi na faktor presenečenja, saj je v letošnji sezoni igral proti Olimpiji le en slab polčas, na drugi strani je Delamea Mlinar precej bolj konstanten adut trenerja Razdrha, saj je prav vse letošnje derbije, vključno s pokalnimi, začel v udarni enajsterici Ljubljančanov.

Bočna branilca: Martin Milec proti Bobanu Joviću

Oba bočna branilca veljata v svojih klubih za enega največjih upov za prihodnost. Martin Milec ima za seboj že več kot petdeset prvoligaških nastopov, Boban Jović pa se bliža jubilejni stotici. Mariborski bočni branilec je nekoliko bolj univerzalen nogometaš v primerjavi z ljubljanskim, saj se odlično znajde tudi v zvezni vrsti. Jović je nekoliko bolj discipliniran, kar pa ne pomeni, da ne uživa v prodorih na nasprotnikovo polovico igrišča. Statistika iz letošnje sezone pravi, da je Milec uspešnejši pri asistencah, saj v povrečju pripravi zadetek vsako četrto tekmo, medtem ko je Jović uspešnejši pri samih zaključkih, saj zadane skoraj vsako peto tekmo, čeprav večinoma iz najstrožje kazni. Zanimiv je podatek, da Maribor prejema manj zadetkov kot običajno, če je v ekipi Martin Milec. Podobno velja tudi za ljubljanskega nogometaša, s tem da njegova ekipa kljub temu prejema skoraj zadetek na tekmo. V napadalnih akcijah naj bi bil v rahli prednosti mariborski branilec, ki zna hitre kombinacije zaključiti z natančnim strelom od daleč, ki sicer tudi ni neznanka za branilca v zeleno-belem dresu, sicer kapetana drugouvrščene ekipe prvenstva.

Defenzivna vezista: Aleš Mertelj proti Đorđeju Ivelji

Peklensko delo na sredini igrišča čaka Aleša Mertlja in Đorđeja Iveljo, ki bosta bila težke dvoboje z namenom zagotovitve čim večje posesti za svojo kipo. Aleša Mertlja odlikujejo enostavne podaje in preprosta organizacija igre, ki je posledica izjemne nogometne inteligence, s katero razpolaga reprezentant Slovenije. Ivelja si na drugi strani precej raje privošči izlet proti nasprotnikovem kazenskem prostoru, kjer zna zapretiti z duhovito kombinacijo ali natančnim strelom, po drugi strani pa prav zaradi tega pušča za sabo več praznega prostora za protinapade. Oba nogometaša se sicer zelo dobro znajdeta tudi ob stranski črti, kar pogosto izkoriščata z raztezanjem igre v širino. Bržkone pa bo v tem dvoboju odločala dnevna forma nogometašev. Mertelj, ki je odigral vse tri letošnje prvenstvene tekme z Olimpijo, se po naporni sezoni zdi nekoliko iztrošen, Ivelja, proti Mariboru je igral le v slovenskem Superpokalu, pa je po dolgotrajni poškodbi, ki ga je stala velikega dela sezone, lačen dokazovanja in novih uspehov, kar dokazuje iz kroga v krog z vedno boljšimi predstavami. 

 

Ofenzivna vezista: Goran Cvijanović proti Aneju Lovrečiću

Napadalce bosta skušala zalagati s čim bolj uporabnimi žogami Goran Cvijanović in Anej Lovrečić. Oba sta v letošnji sezoni uspela podeliti kar devet asistenc, pri samih zadetkih pa je uspešnejši mariborski ofenzivni vezist, saj v povprečju zadane skoraj vsako tretjo tekmo. Oba sta nepogrešljiva člana za svoja kluba in iz sezone v sezono napredujeta. O tem priča predvsem podatek, da sta oba nogometaša bila na igrišču pri več kot petdesetih prvenstvenih zadetkih, ki jih je njuna ekipa dosegla v letošnjem prvenstvu. Cvijanović, ki v letošnji sezoni sploh še ni prejel rumenega kartona, je nekoliko bolj tehnično nadarjen, medtem ko bi lahko bila prednost Aneja Lovrečiča močan strel z razdalje. Mariborčan je sicer nastopil proti Olimpiji že sedemnajskrat. Od tega se je petkrat veseli zmage, štirikrat izgubil in dosegel tudi dva gola. Lovrečič je proti Mariboru odigral dvaindvajset tekem, na katerih je štirikrat zmagal, devetkrat izgubil in vknjižil tri asistence, medtem ko na zadetek še čaka. Lovrečič v spomladanskem delu sezone stopnjuje svojo formo, saj je bil v jesenskem delu nekaj časa na stranskem tiru. Obratno pa velja za Cvijanovića, ki je jeseni dosegel kar osem od desetih letošnjih zadetkov.

Krilna napadalca: Agim Ibraimi proti Niku Omladiču

Največ svobode v igri bosta pričakovano deležna Agim Ibraimi in Nik Omladič, ki lahko v vsakem trenutku odločita tekmo z nepredvidljivo potezo. Agim Ibraimi je v letošnji sezoni fantastičen, tako na igriščih Prve lige Telekom Slovenije, kot tudi na mednarodnih zelenicah. Strokovni štab Maribora je opravil odlično delo in umetnika na igrišču prelevil v ekipnega nogometaša, ki ceni asistenco mogoče celo bolj, kot zadetek. V nasprotnem teboru je odlična sezona tudi za Nikom Omladićem, ki postaja prvi zvezdnik ljubljanskega moštva. Omladić je dodelal bliskovite prodore, ki jih običajno zaključuje s prefinjenimi streli v mrežo, zelo natančen udarec pa ima tudi od daleč. Vse to velja tudi za Makedonca v vijoličastem dresu, ki v povprečju vpiše 0,26 zadetka in 0,39 asistence na tekmo. Omladić je v obeh pogledih nekoliko skromnejši, saj na eni tekmi v povprečju zbere 0,24 zadetka in 0,14 asistence. Bivši nogometaš Olimpije zelo rad igra proti svojemu bivšemu klubu, proti kateremu je že dosegel en zadetek, ob tem pa še trikrat natančno podal. Omladić, ki je proti Mariboru doživel že devet porazov, pa je vijoličastega vratarja upel premagati kar dvakrat.

Napadalca: Marcos Tavares proti Nikoli Nikeziću

Pospravljanje žog v mrežo bo naloga izkušenih tujcev, Marcosa Tavares in Nikole Nikezića. Ta dvoboj bo tokrat še posebno atraktiven, saj sta oba napadalca tudi vodilna na prvenstveni lestvici strelcev.Trenutno kaže bolje Nikeziću, saj je na šestindvajsetih tekmah zmogel kar petnajst zadetkov, tri iz enajstmetrovke, medtem ko je bil Tavares uspešen trinajskrat, od tega le enkrat z bele točke.  Gleden na minutažo pa je v prednosti Brazilec, saj v povprečju zadane na vsakih 127 minut. Nikezić, ki  potrebuje v povprečju dvanajst minut več za dosego zadetka, je posebno uspešen v drugem delu sezone, kjer zabija kar na vsakih 89 minut. Črnogorec je običajno tisti, ki prvi prebije nasprotno obrambo med nogometaši Olimpije, saj je kar 40% njegovih zadetkov pomenilo prvi ekipni zadetek na tekmi. Na drugi strani Marcos Tavares raje zabija v nadaljevanju tekem, kar v 69. odstotkih. Zanimiva je tudi primerjava, kako pomembna sta oba nogometaša za svojo ekipo. Tavares je v letošnji sezoni zabil 19% odstotkov vseh prvoligaških zadetkov Maribora, Nikezić pa še pet odstotnih točk več. Oba napadalca sta v Prvi ligi Telekom Slovenije že osvojila strelsko krono. Tavares je v sezoni 2010/11 zabil šestnajst golov in se okitil z laskavim nazivom, Nikezić pa je v sezoni 2006/07 postal najboljši strelec še v ekipi Gorice, ko je zabil 22 golov. Impresiven je tudi naslednji podatek. Tavares je v slovenskem najmočnejšem tekmovanju zabil že 68 golov, Nikezić pa natanko 50.

Trenerja: Darko Milanič proti Andreju Razdrhu

Napeto bo seveda tudi ob robu igrišča, kjer bosta napotke svojim varovancem dajala Darko Milanič in Andrej Razdrh. Izkušenejši taktik na klopi branilcev naslova je v medsebojnih obračunih uspešnejši, saj je dobil eno prvenstveno in eno pokalno tekmo, medtem ko je ambiciozni Ljubljančan, ki veliko pozornosti posveča mladim nogometašem, prvi skalp Mariborčanov dočakal na zadnjem pokalnem obračunu sredi Ljudskega vrta, kar pa ni zadostovalo za napredovanje. Le eno medsebojno soočenje obeh trenerje v letošnji sezoni se je končalo z remijem, saj je bil ob prvem remiju v Stožicah na klopi Ljubljančanov še Ermin Šiljak. Darko Milanič, ki se običajno na najpomembnejših tekmah zanaša na bolj izkušene nogometaše, v povprečju s svojimi fanti osvaja 2,26 točke na tekmo, kar je le za 0,09 točke na tekmo več od kolega na strani zeleno-belih. Med dvaindvajsetimi zmagami Maribročanov v letošnji sezoni Prve lige Telekom Slovenije so uspeli vijočasti v zmagovitem slogu zdržati največ sedem tekem, medetm ko so si le enkrat privoščili dva poraza v vrsti, v spomladanskem delu sezone. Andrej Razdrh, ki zaenkrat še ni klonil dvakrat zapored, je najbolj uspešno serijo doživel takoj po nastopu na novo delovno mesto, ko je nanizal šest zaporednih prvenstvenih zmag.




Tekst: NZS
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 11.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor do novega naslova prvakov

  • 11.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Maribor – Olimpija

DELI NA