Intervju: Enis Đurković

Enis Đurković je trenutno eno najbolj vročih imen v Prvi ligi NZS. V zadnjem obdobju namreč skorajda ne mine krog, ko se nogometaš Triglava ne bi proslavil z zadetkom. 23-letni napadalec, ki si vrh prvenstvene lestvice strelcev deli s Tavaresom in Kurežem, zadane v povprečju vsako 108. minuto. Zavidljivo statistiko želi oplemenititi že jutri, proti Rudarju.

Enis, kje ste se skrivali do sedaj?

V mlajših selekcijah sem bil vedno pri Triglavu. Pri članih pa najprej ni bilo mesta zame, zato so me posojali po nižjih ligah. Tudi tam mi je šlo relativno dobro, tako da ne vem, zakaj nisem prej dočakal priložnosti v prvi ekipi Triglava. Takrat sem bil psihično povsem na dnu, vseeno pa nisem razmišljal o koncu kariere. Bil sem užaljen, po drugi strani pa tudi zelo jezen. Mislim da je ravno iz te jeze nastalo nekaj velikega. Na vrsto sem prišel v spomladanskem delu pretekle sezone in jo dokaj dobro izkoristil z dobrimi igrami in tudi dvema zadetkoma. Letos sem pa končno eksplodiral.

Kje se skrivajo razlogi za vašo eksplozijo v letošnji sezoni?

Zagotovo v trdem delu. Z ekipo imamo treninge enkrat na dan, sam pa treniram tudi individualno, večinoma dopoldan. Razlog je verjetno tudi precejšnje samozaupanje, ob vsem pa je potrebno včasih imeti tudi kanček športne sreče.

Prvič v letošnji sezoni gledate z vrha lestvice strelcev. Kakšni so občutki?

Občutki so zares fenomenalni, saj je nepopisen trenutek, ko se zagledam na vrhu lestvice.


Posebej uspešni ste v zadnjem obdobju, ko ste na sedmih tekmah zabilili prav vseh devet letošnjih prvoligaških zadetkov. S kakšno končno številko zadetkov bi bili zadovoljni na koncu sezone?

Glede na to, da si želim postati tudi prvi strelec prvenstva menim, da bi dvajset zadetkov zadostvovalo za ta naziv.

Z dobrimi predstavami verjetno tudi vaši apetiti nekoliko naraščajo. Se vam kdaj prikradejo misli o reprezentanci?

Absolutno, zakaj ne. Bil bi izjemno vesel, saj si vsak nogometaš želi igrati za državno reprezentanco. V tem trenutku mi gre zelo dobro, tako da ne bi bil presenečen nad pozivom v izbrano vrsto.

Ste izjemno tehnično podkovani, vaša domišljija ne pozna meja. Črpate navdih od katerega izmed nogometnih zvezdnikov ali ste bolj osredotočeni na samoučenje?

V mladosti sta bila moja vzornika Zinedine Zidane in Brezilec Ronaldo. Sploh slednji me je navdušil z načinom, kako se je po težkih poškodbah na zelenice vračal vedno močnejši. V tem trenutku nimam posebnega favorita, mi je pa zagotovo najbolj všeč Zlatan Ibrahimović.

Večino zadetkov dosegate z ubijalsko desnico. Redkeje zaključujete z levo nogo. Je to element ki bi ga veljalo v vaši ponudbi še nekoliko izboljšati oziroma kje vidite največ prostora za vaš napredek?

Izboljšati bi moral predvsem igro v duelih, pa tudi v skoku nisem ravno najmočnejši. Ta dva elementa bi lahko še precej bolje izkoristil.

V preteklosti ste igrali v zvezni vrsti in tudi kot ofenzivni krilni nogometaš, trener Brkić pa vas želi še nekoliko bližje nasprotnim vratom. Kje se počutite najbolje?

Odlično se počutim v vlogi napadalca, saj imam proste roke, poleg tega pa morebitne izgubljene žoge niso tako kritične, kot na ostalih položajih. Všeč mi je bila tudi pozicija krilnega nogometaša, saj obe vlogi nudita sproščenost in možnost preigravanja. Pomembno je, da imam čim več svobode na igrišču.

Uspešen je tudi Triglav. Ste presenečeni nad razmeroma visokim šestim mestom na prvenstveni lestvici?

Niti ne, saj že nekaj časa igramo zelo dober nogomet. Čeprav nam nekaj časa rezultati niso bili najbolj naklonjeni, smo vedeli da igramo dobro, tako da se nam v zadnjem obdobju to vrača tudi v rezultatskem smislu.

Čemu pripisujete zasluge za tako uspešno serijo rezultatov vašega moštva?

Predvsem neizmerni ljubezni do nogometa, saj finančna situacija ni ravno najlažja. Imamo zelo dobrega trenerja, posebnega pritiska ne čutimo in smo sproščeni. Če uživaš v tem kar delaš, pride tudi rezultat.

Že jutri prihaja k vam velenjski Rudar. Kakšna so vaša pričakovanja pred tekmo?

Glede na to, da Rudar kaže toplo-hladne predstave upam, da bo v Kranji igral hladno. (smeh)Zagotovo gremo na tri točke in verjamem da jih bomo tudi osvojili.

Boste spet med strelci?

Seveda. (smeh)

Bliža se zimski prestopni rok, glede na vašo formo pa ne bi smelo manjkati atraktivnih ponudb drugih klubov. Obstaja možnost da Triglav zapustite že pozimi in kje bi želeli nadaljevati svojo kariero?

Obstajajo relativno velike možnosti za selitev v drugo sredino, vendar v tem trenutku še ne vem kako in kaj. Doma me ob primerni ponudbi zanimata izključno Maribor in Olimpija, zagotovo pa se ne bi branil tudi kakšne mamljive ponudbe iz tujine. V tem trenutku se že nekaj dogaja, ampak počakajmo. Želim korak po koraku, saj se zavedam, da moram še napredovati.



Tekst: NZS
Foto: Sportida.com
 

SORODNE NOVICE

  • 29.05.2022 | Prva liga Telemach
    Tabor ostaja prvoligaš
    Tabor je s petimi zadetki na povratni tekmi kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach potrdil obstanek med prvoligaši. Mrežo Triglava je trikrat zatresel Dino Stančič, na Gorenjskem sta se veselila še Fahd Ndzengue in Žiga Ovsenek.
  • 28.05.2022 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Triglav - Tabor
    Po prvi tekmi kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach je v boljšem položaju Tabor, a se pri Triglavu pred povratno tekmo na domači zelenici še niso predali. Kdo bo prvoligaš v sezoni 2022/23?
  • 26.05.2022 | Prva liga Telemach
    Na prvi tekmi zmaga Kraševcev
    Sežanski Tabor si je v boju za ohranitev prvoligaškega statusa priigral lepo prednost, Kraševci so prvi dvoboj kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach s Triglavom dobili z rezultatom 3:1.
  • 25.05.2022 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Tabor - Triglav
    Goričani bodo v Prvi ligi Telemach zamenjali Kidričane, zadnjega prvoligaša pa bomo dobili po dveh tekmah Tabora in Triglava. Bodo Sežanci zadržali prvoligaški status ali se med elito vračajo Kranjčani?
  • 26.08.2021 | Prva liga Telemach
    Iz Domžal v Kranj
    Dohyun Kim ni več član domžalskega. Južni Korejec tudi po sporazumni prekinitvi pogodbe ostaja v Sloveniji, v prihodnje bo igral v dresu kranjskega Triglava. 
  • 30.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Petarda Gorice za Prvo ligo
    Nogometaši Gorice so na povratni tekmi kvalifikacij za Prvo ligo Telekom Slovenije v Kranju visoko premagali domači Triglav s 5:0 (2:0) in si s skupnim izidom 6:1 zagotovili napredovanje v prvo ligo.
  • 30.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Triglav - Gorica
    Nedeljski dvoboj v Novi Gorici se je končal z neodločenim rezultatom, o zmagovalcu kvalifikacij bo odločal spopad v Kranju. Kdo bo del Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2020/21?
  • 26.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    O prvoligašu se bo odločalo v Kranju
    Nogometaši Gorice in kranjskega Triglava so se na današnji prvi tekmi kvalifikacij za Prvo ligo Telekom Slovenije v Novi Gorici razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1). Povratna tekma bo v četrtek, 30. julija v Kranju.
  • 25.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Gorica - Triglav
    Bodo prvoligaški nogomet v sezoni 2020/21 spremljali v Kranju ali Novi Gorici. Primorci se želijo po letu premora vrniti med prvoligaše, svojo računico pa imajo tudi Gorenjci.
  • 22.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Poraz Triglava v Domžalah
    Nogometaši Domžal so na današnji tekmi zadnjega kroga Prve lige Telekom Slovenije premagali kranjski Triglav z 2:1 (1:0).

DELI NA