11. krog |  Maribor, Ljudski vrt |  25.09.2013 ob 19.30  | Prenos: TV Slovenija 2

Maribor

1 : 1

Rudar Velenje

Sodniki: Ponis Roberto (glavni sodnik), Stančin Marko (1. pomoč), Pavlič Franci (2. pomoč) , Tošeski Boris (4. sodnik)
Delegat:
Št. gledalcev: 1200

Pred tekmo: Maribor – Rudar Velenje

Prva liga Telekom Slovenije, 11. krog

25.9.2013 ob 19.30 MARIBOR – RUDAR VELENJE

Neposredni prenos: TV SLO 2

Štadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečen obisk 2.700 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 eur (člani baznih postaj: 8 eur)
- tribuna jug: 6 eur (člani baznih postaj: 6 eur)
- mladostniki do 15. leta: 5 eur
- navijači s članskimi izkaznicami: 4 eur

Sodniki: Ponis Robeto (glavni sodnik), Preprotnik Jure (1. pomoč), Pavlič Franci (2. pomoč), Tošeski Boris (4. sodnik)

Delegat: Rajh Jože

Zadnja medsebojna tekma

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Serija nepremaganosti evropsko uveljavljenega Maribora je dočakala bridek konec minuli konec tedna, ko so podlegli motivirani ekipi Zavrča. Prvi poraz v sezoni se je pripetil v neugodnem trenutku, ko se pomembne tekme vrstijo druga za drugo. Mariborčane čakajo namreč v dobrih desetih dneh obračuni z Rudarjem, Koprom in Olimpijo, vmes pa še evropsko gostovanje pri Wiganu. Ante Čačić tako nima veliko maneverskega prostora za analiziranje zadnjih rezultatov, najboljše zdravilo za poraz iz Zavrča pa bi zagotovo predstavljala nova zmaga proti velenjskemu Rudarju. Nekateri igralci že čutijo posledice napornega tekmovalnega ritma, rotaciji nogometašev se na vrhuncu sezone ni moč izogniti. Konkurenco v zvezni vrsti je zaostril Pablo Ceppelini, ki pa še ni optimalno fizično pripravljen. Kljub nekaterim težavam vijoličasti pred tekmo z Rudarjem ohranjajo mirnost, ki bazira tudi na podlagi preteklih medsebojnih rezultatov. Mariborčani so namreč dobili vseh zadnjih šest prvenstvenih tekem proti Velenjčanom v Ljudskem vrtu, kjer so »knapi« prišli do treh točk le trikrat na 31. tekmah.

Martin Milec, branilec Maribora: »Še vedno smo prvi na lestvici, celo s tekmo manj in verjamem, da bomo že v sredo pokazali drugačen obraz. Treba bo popraviti zbranost v določenih situacijah, izkoristek priložnosti. Vse bomo storili, da že proti Rudarju izboljšamo vtis
 

Kdo je vroč?

Martin Milec po zadržanem začetku sezone postaja vse resnejše orožje Anteja Čačića. 22-letni vezist, ki so ga v Mariboru preobrazili v vrhunskega bočnega branilca, ima v svojih nogah že vrsto težkih mednarodnih tekem, iz katerih se je očitno veliko naučil. Postal je precej samozavestnejši pri prodorih na nasprotno polovico,  poleg tega pa vestno izpolnjuje tudi svoje obrambne naloge. Gre za hvaležnega nogometaša, ki rad pripravlja priložnosti soigralcev, občasno pa tudi sam preizkusi svoje merilne naprave. Z njegovim napredkom je zadovoljen tudi slovenski selektor Srečko Katanec, ki mu je že zaupal nekaj dragocenih minut na prijateljski tekmi s Finsko.

Ali ste vedeli?

Gledalci na tekmah med Mariborom in Rudarjem niso dočakali neodločenega rezultata kar na zadnjih dvanajstih prvenstvenih obračunih. Zadnjič sta se obe ekipi razšli brez zmagovalca julija 2010, ko se je tekma v Velenju končala brez zadetkov. Remiji sicer na prvenstvenih dvobojih med Mariborom in Rudarjem predstavljajo dobrih 16 odstotkov končnih razpletov, medtem ko se v Prvi ligi Telekom Slovenije z delitvijo točk v povprečju konča vsaka četrta tekma.

Zadetki Maribora po položajih po 10. krogu:

 

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: /

Velenjčani kljub dobri formi v letošnji sezoni ne uspevajo kljubovati tradiciji, ko gre za obračune z Mariborom in Olimpijo. Tako so tudi na deveti tekmi proti Ljubljančanom pred domačimi gledalci ostali brez zmage, veliko boljši pa niso obeti niti pred gostovanjem v Ljudskem vrtu, kjer Rudar v povprečju osvaja 0,39 točke na tekmo. Jernej Javornik se seveda še ni sprijaznil z neugodno zgodovino, sploh, ker se je Rudar na vseh dosedanjih tekmah pod njegovim vodstvom odlično upiral favoriziranemu nasprotniku. Nova priložnost se tako ponuja že v sredo. Rudar je rezultatsko neobremenjen, nasprotnik pa pod velikim pritiskom zaradi poraza pri Zavrču. A tudi "knapi" niso bili ravnodušni po ničli z zeleno-belimi, tako da bi bil točkovni nadomestek iz Maribora še toliko bolj dobrodošel. Gostujoči strateg bo v štajerski prestolnici prikrajšan za Rusmina Dedića in Nemanjo Stjepanovića, ki se ubadata s poškodbami, medtem ko je Senad Jahić vse bližje povratku na zelenice.

 

Kdo je vroč?

Aleš Jeseničnik je izkušen nogometaš Rudarja, ki mu igranje v Ljudskem vrtu ne bi smelo povzročati pretiranih preglavic. Že nekaj sezon s konstantno odličnimi partijami potrjuje tezo, da gre za enega najboljših nogometašev prvenstva na položaju bočnega branilca. Obrambne zadolžitve izpolnjuje suvereno, po potrebi se brez kančka sramu poslužuje tudi prepovedane igre. Ob tem pa njegovo največjo odliko predstavljajo natančne podaje, ki praviloma po posredovanju soigralcev končajo v mreži nasprotne ekipe.

Ali ste vedeli?

Rudar in Maribor razpolagata z enim najbolj izkušenih igralskih kadrov med prvoligaško konkurenco.  Mariborčani so se v dosedanjem delu sezone predstavili z drugo najstarejšo začetno enajsterico nogometašev, Velenjčani pa s tretjo. Zanimivo, oba trenerja sta najbolj izkušene nogometaše poslala na zelenico ravno v drugem krogu sezone, ko sta se obe ekipi srečali v Velenju. Takrat je povprečen nogometaš Maribora na zelenici štel 26 let in 332 dni, povprečen nogometaš Rudarja pa je bil star 26 let in 299 dni. Z daleč najbolj izkušenimi nogometaši razpolagajo v Zavrču, kjer je povprečen nogometaš, ki je začel tekmo 5. kroga, štel 28 let in 234 dni.

Zadetki Rudarja po položajih po 10. krogu:

Tekst: NZS
Foto: Ekipa11. krog
Triglav Kranj 0 : 3 Domžale
Celje 2 : 1 Zavrč
Olimpija 1 : 0 Luka Koper
Maribor 1 : 1 Rudar Velenje
Gorica 1 : 2 Krka

LESTVICA
1 Maribor 36 77
2 Luka Koper 36 69
3 Rudar Velenje 36 63
4 Gorica 36 58
5 Zavrč 36 53
6 Domžale 36 45
7 Olimpija 36 42
8 Celje 36 37
9 Krka 36 31
10 Triglav Kranj 36 26

STRELCI
1. Mate Eterović 19
2. Massimo Coda 18
3. Nusmir Fajić 16
4. Jean-Philippe Mendy 14
5. Marcos Magno Morales Tavares 13
6. Joshua Kevin Stanley Parker 11
Gianluca Lapadula 11
8. Goran Galešić 10
Nik Omladič 10
Benjamin Verbič 10
11. Jaka Štromajer 9
Matija Smrekar 9
13. Gianvito Misuraca 8
Slobodan Vuk 8
Saša Aleksander Živec 8
16. Damjan Bohar 7
Dino Kresinger 7
Miroslav Čovilo 7
Matej Podlogar 7
Matej Palčič 7

DELI NA